featuring rice as a building material, symbiotic house by c.h.i design studio

Airy, spacious interiors at Symbiotic House.

There’s an old saying amongst the farmers of Taiwan – ‘one step, one footprint’, alluding to a spirit of perseverance and patient harvesting. Drawing from this, C.H.I Design Studio’s approach to designing Symbiotic House relied on the natural and unprocessed. The house sits within the vast rice fields of Yilan, Taiwan, with high mountains and the Pacific Ocean forming the backdrop. 

Locally sourced terrazzo tiles formed the flooring.

Sustainability was a key factor in the design process. In an endeavour to translate the natural characteristics of the space into the design, the structure’s walls were made from a composite rice and plaster material. Locally sourced terrazzo tiles were used as flooring, and the spatial layout of the house curves in order to symbolize a literal footprint.

Skylights and floor-to-ceiling windows are used extensively.

To blur the boundaries between the interior and exterior, the architects made liberal use of skylights and floor-to-ceiling windows, giving the occupants a chance to experience the scenic landscape from within. The neutral colour palette which runs throughout the space further accentuates the raw, nature-inspired look.

The windows look out to a lush, green landscape.

In the end, it is C.H.I Design Studio’s skilful utilization of traditional construction methods in combination with contemporary designs which made Symbiotic House a success and also resulted in its winning the Golden Pin Design Award for Spatial Design, 2018.

A light, neutral colour scheme.

 

Photography by Ivan chuang

 

Written By
Nuriyah Johar is a Mumbai-based content writer. Armed with a Bachelor’s Degree in Literature and a Diploma in Interior Design, she wishes to explore the path of writing about art and design. Nuriyah loves pop culture and spends most of her time watching Shark Tank reruns.